perjantai 26. lokakuuta 2012

Toivepostausta

Anonyymin pyynnöstä saatte tällä kertaa toivepostauksen minun joulustani. Pyydän anteeksi pitkää postaustaukoa, mutta kiireitä on ollut kamalasti, mm. hautajaiset ja muuta ei-niin-mukavaa puuhaa.

Kuitenkin, asiaan.

Minun jouluni

Vietän jouluni vuorovuosin isän ja äidin luona, eronneet kun ovat. Valmistelut alkavat yleensä pari kuukautta ennen joulua. Muutamien perheenjäsenten mielestä joskus turhankin aikaisin. Koristeita ripotellaan pikkuhiljaa sinne tänne, kynttilöitä sytytellään ja joululauluja soitetaan. Mitä lähemmäs joulua päästään, sen ihanampi tunnelma. Aatonaattona yleensä kannetaan kuusi sisään sulamaan ja aattoaamuna tai aatonaaton iltana se koristellaan. 


Aatto alkaa lastenohjelmilla. Joulupukin kuumalinjan olen katsonut joka aatto niin kauan kuin muistan. Lumiukko on koko perheen yhteinen perinne eikä sitä jätetä välistä mistään hinnasta. Telkkaria tulee päivän mittaan katseltua paljonkin, aattona kun tuppaa tulemaan paljon mielenkiintoista ohjelmaa. Päivän valoisaan aikaan ollaan paljon pihalla. Lumilyhtyjä, lumitöitä ja muita ulkohommia. Illemmalla, kun on ilta on jo pimennyt, aloitetaan syöminen. Ruokia ei kerätä koko iltana pois pöydästä vaan jokainen saa käydä napostelemassa aina kun siltä tuntuu. Ruokaa on jos minkälaista sorttia. Salaatteja, kinkkua, perunoita, kalaa, ja mikä parasta, äidin tekemää kotikaljaa. 
Sitten mennään saunaan. Saunan jälkeen vain olla höllötellään ja katsellaan telkkaria tai tehdään muuta mukavaa. Siinä illan mittaan aletaan pikkuhiljaa availla lahjoja. Ei kaikkia kerralla, vaan niin että jännitystä riittää koko illalle. Kun kaikki lahjat on avattu, ollaan vain leppoisasti yhdessä, tutkitaan saalista ja syödään suklaata. Sitten kaikki ajautuvat pikkuhiljaa nukkumaan puolen yön aikoihin. 

Lempiasioitani joulussa ovat ehdottomasti tunnelma, kynttilänvalon tunnelmallinen hämärä, jouluvalot ja suklaa. Myös perheen yhdessäolo on minulle tärkeää. Joulunvietto minulla alkaa jo syyskuun aikoihin.

Tunnelmallista joulunodotusta kaikille!

ps. ansku, teen sen sun antaman haasteen tässä lähiaikoina!

5 kommenttia:

Rauhallista odottelua♥